PILAPIIRTÄJÄ

Pääkuva
kuvatekstiä tälle alueelle.

1900-luvun alussa kasvava poliittinen pilalehdistö kaipasi lahjakkaita piirtäjiä kotimaisten aiheiden käsittelijöiksi. Rudolf Koivu oli 1920-30-luvuilla kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista, muttei kuvittanut niitä julistuksenomaisesti.

SDP:n vanhin poliittinen pilalehti Kurikka tuli jo 1900-luvun alussa kuuluisaksi terävistä, satiirisista yhteiskunnallisista näkemyksistään. Se lainasi ulkomaisia pilapiirtäjiä silloin, kun työt soveltuivat Suomen oloihin, mutta sai 1920-luvulle tultaessa värvättyä palvelukseensa myös kotimaisista kuvittajista taitavimpia, jotka olivat koulutukseltaan taidemaalareita ja graafikkoja. Monet piirsivät myös Lapatossuun ja Väkäleukaan, mutta myös porvarilliseen Tuulispäähän, jonka palveluksessa Koivukin oli. Koivun Kurikka-kuvat liikkuivat vitsin tasolla ja liittyivät ajankohtaisiin tapahtumiin. Aiheet osoittavat Koivun seuranneen aikaansa ilmeisestikin kirjastoissa lehtiä lukemalla; pilapiirtäjänä hänen oli tunnettava poliittinen tilanne ja lehdistön reaktiot tuoreimpiin tapahtumiin sekä kyettävä kuvaamaan julkisuuden ”karaktäärit.”

Esimerkiksi presidentti Lauri Kristian Relanderista, joka oli kuuluisa matkustelustaan, Koivu piirsi kuvan Lähtö Latviaan, jossa Reissu-Lasse kiitää Suomen leijonan selässä mitalikorin kanssa valtiovierailulle, ja Suurtorille jääneet kansalaiset toivottavat hyvää matkaa. Satiirisen kuvaamisen ennätysvuonnaan 1929 Koivu piirsi esim. sisäministeri Kivimäen Turun puheen, jossa tämä ampuu kommunismin päiväperhosta raskaalla tykillä. Kuva syntyi myös Neuvostoliittoon paenneesta Kullervo Mannerista, joka siellä julistautui Suomen Kommunistipuolueen puheenjohtajaksi, mutta riitautui samanmielisten, kuten O.W. Kuusisen kanssa ja heitteli myös kaikki Suomessa toimineet kommunistit pettureina syrjään.

Onnistunut oli kuva edistyspuolueen pääministeristä Oskari Mantereesta, joka ajaa autollaan eduskuntaan ja tokaisee maatalousministerille: ”Mitä siitä, kunhan meno on komiaa.” Kurikka-lehden etusivulle pääsi elokuussa 1929 kuvitus Maalaisliiton aktiivin ja idealistisen kirjailijan Santeri Alkion epäonnistuneesta arviosta kommunismin ja fasismin vaarallisuudesta. Myös kotikommunistien jyrkät mielipiteet saivat Koivun tarttumaan kynään ja kuvittamaan vitsin elokuvasensuurista: Varkauden työväentalo oli asetettu saartoon moskovalaismielisille sopimattoman elokuvan esittämisestä, mutta lippuluukulla nähdään jo paikallinen kommunistikiho naisystävineen: ”Kahdelle rikkurille piletti...”

Koivu ikuisti myös potkun, jonka eduskunnan puhemies ja maalaisliittolainen pääministeri Kyösti Kallio sai Lapuan liikkeen kannattajalta eduskunnan rappusilla 1930.

Varakkaan keskiluokan Koivu useinkin kuvasi pönäkäksi ja naurettavaksi.

Koivu teki pilapiirroksia ja niinsanottuja pilasarjoja myös Garm-lehteen vuosina 1924-1927 ja 1930-1933. Suomen Säästöpankkien liiton lehteen Säästäjään hän piirsi vuosina 1930 ja 1936-1946, vuodesta 1937 Raul Roineen teksteihin.

Koivu osallistui humoristien näyttelyyn 1933, missä hänen pilakuvansa saivat tunnustusta.

^ SIVUN ALKUUN

Lainaus
Banner